Vásárlási tanácsok

Lézer gép vásárlása előtt menjen végig az alábbi lista minden elemén és tudjon meg minél többet róluk, hogy jó döntést hozzon:

  • Termelékenység: sebesség, gyorsulás, ismétlési idő, mozgató motor típus és minőség
  • Minőség: maximális felbontás, lézernyaláb minőség, frekvencia, mechanikai elemek minősége és stabilitása, motor mozgatás-felbontás, szíjak típusa, minősége)
  • Megbízhatóság: mechanika, porvédelem, szervizigény
  • Kezelhetőség: szoftver fejlettség
  • Elszívóegység vezérlés
  • Oktatás és szerviz

Termelékenység

Minél nagyobb a termelékenység annál nagyobb profit keletkezik. A lézergravírozók termelékenységét sok tényező határozza meg: lézerrendszer típus (Síkágyas vagy Galvo?), lézer erő (Hány Wattos?), mozgató rendszer (Milyen gyors?). A Trotec igyekszik segítségére lenni, hogy megtalálja a szükséges és elégséges legjobb modellt, amely illeszkedik a felhasználás követelményeihez. A Trotec lézerek sok variációja lehetővé teszi, hogy a leginkább megfelelő modellt, a lehető leggyorsabb mechanikával és elegendő erősségű lézeregységgel válasza ki. A lehető legjobb mozgató rendszer az alapja, hogy egy lézercsőből és a szoftveres támogatásból a maximális teljesítményt lehessen kihozni. Csak kiváló minőségű elemekből épített mozgató rendszer képes hatékony gyorsulási értékeket elérni. A Trotec síkágyas lézerek kiváló mechanikája kiemelkedő minőségű kefementes szervomotorokból, siklócsapágyas sínrendszerből és acélszál erősítésű bordásszíjakból épülnek fel, amely példamutató színvonal a lézergép piacon.

Győződjön meg róla, hogy a lézergép gyártó megfelelő széles kínálatot tart-e különböző teljesítményű lézeregységekből, hogy ne kelljen akár túlzó, akár gyenge erejű lézerrel felszerelt gép vásárlására kényszerülni. A Trotec széles lézerteljesítmény választéka, az ön alkalmazási igényéhez leginkább illeszkedő típus kiválasztását segíti.

Ellenőrizze, hogy a mozgató rendszer ugyanolyan kiváló minőségben teljesít-e maximális sebesség mellett is, mint alacsony értékek esetén.

Minőség és megbízhatóság

Egy lézergép minősége a működése közben mérhető le és számos tényező meghatározza: az esztétikán túl a pontosság, a megismételhetőség és a kategória elvárásainak és szabványainak való megfelelés szintje. A gravírozási minőség felmérésének egy egyszerű módja a következő: gravíroztasson apró (pl. 3 pont) méretű szöveget a gép maximális sebességével eloxált alumíniumra. A kapott mintát megvizsgálva azonnal láthatóvá válik, hogy milyen pontosan, tisztán, az ismétlések után mennyire azonosan képes a munkaterület eltérő pontjain is a szöveget kigravírozni vagy nem. Alaposan megvizsgálva a mintát már pontos képet alkothat az adott gép színvonaláról és összehasonlításokat tehet a különböző gyártók által kínált gépek minősége között.

A Trotec lézergépek csak kiváló alkatrészek felhasználásával készülnek, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsák. A magas szintű általános és ismétlési pontosság a kiváló jeladóknak és kefementes szervomotornak köszönhetők, amelyek precíz helymeghatározást nyújtanak, szemben a léptetőmotorokkal szerelt gépekkel.

A mozgató rendszer elemeit védeni kell, hogy hosszútávon megbízhatóan és pontosan működhessenek. A Trotec az InPack Technology Ž rendszert alkalmazva biztosít a piacon egyedülálló védelmet az anyagmegmunkálás során keletkező szennyeződésekkel szemben, mint pl. a por. A tartósságot pedig a siklócsapágyas sínrendszer és az acélszál erősítésű bordásszíjak biztosítják. Más gyártók által alkalmazott kevlár erősítésű szíjak egy idő után megnyúlnak és ezért gyakori ellenőrzésük valamint után’ állításuk szükséges, míg az üvegszál erősítésű szíjak egyszerűen eltörnek nagy igénybevétel esetén.

A lézer egység is kiemelkedően fontos a minőség biztosításában. Az idő teltével az olcsó lézeregységek lézererő kibocsátása ingadozóvá válik, amely jelentősen lerontja az egész lézergép minőségi színvonalát. A másik lényeges pont a nyaláb minőség: Az optimális lézernyaláb a lehető legpárhuzamosabb kell hogy legyen és stabil, szimmetrikus lézer erő átvitelt kell biztosítania. Vannak olyan lézerek, amelyek elliptikus alakú átmérővel rendelkeznek, amely különösen vágáskor okoz kellemetlen eredményeket. A lézeregységnek gyors pulzálásra képesnek kell lennie. Minél gyorsabban tud a lézer be- és kikapcsolni, annál több pontot képes létrehozni és elhelyezni az anyag felületén. Ha a gravírozott vonalak szélei egyenetlenek, ez a pontatlan mechanika, és/vagy a lassú pulzálású lézercső eredménye lehet. Óvakodjunk az ilyen lézergéptől, ha minőségi és eladható munkára törekszünk.

A lézergép bemutatón ellenőrizze, hogy a géppel elért minőség megfelel-e elvárásainak. Kérjen maximális sebességgel is gravírozást, a lehető legkisebb karaktereket is használva. Közelről ellenőrizze a betűk széleit, olvashatóságukat és a vágási tesztek éleit. Bizonyosodjon meg arról is, hogy az eredmények azonnal megismételhetők-e, különösebb állítgatás nélkül. figyelje meg milyen mechanikus elemek dolgoztak a feladatok végrehajtása közben és ezek milyen minőséget mutatnak, megbízhatónak tűnnek-e hosszútávon is. Ellenőrizze, hogy a szíjak vagy kábelek nem nyúlnak-e és így gyakori karbantartást igényelnek vagy esetleg nem törékenyek-e komolyabb igénybevétel esetén. Ezekre kérjen megbízható nyilatkozatokat. Ellenőrizze, hogy a gyártó mindent megtett-e, hogy a gép kényes elemeit (elektronika, mechanika) a lehető legjobban védje az anyagok megmunkáláskor keletkező portól, kosztól és más szennyező anyagoktól.

Kezelhetőség

A vezérlő felület és a szoftverek alapvetők egy lézergép kezelhetősége szempontjából. A Trotec gépek kihasználják a PC számítógépek processzorának erejét, memóriájának nagyságát és bővíthetőségét, a monitorok kiváló megjelenítő képességeit, hogy ön a lehető legteljesebb mértékben áttekinthesse és kézben tarthassa a lézergép funkcióit a munka egész ideje alatt. Szoftveres megoldásaink a kezdő vagy alkalmi felhasználók és a profik számára is megfelelő konfigurációs megoldásokat kínálnak, hogy igényeiknek megfelelően kezeljék a lézergépet.

Mindig figyelje meg alaposan és lehetőség szerint próbálja is ki a lézergéphez kínált vezérlő szoftvert. Gyorsan biztonságosan kell, hogy kezelje a rendszert és átlássa működését. Gondolja végig sajátos alkalmazási igényeit és tesztelje hasonló feladatokkal a szoftvert, hogy megtapasztalja a rendszer „kezességét”.