Elszívók

Az elszívó rendszerek eltávolítják a munka során keletkezett port és gázt, valamint az aktív szénfilterek a szagmentesítésről is gondoskodnak. Használatukkal a lézergépek számára biztonságos és tiszta működés biztosítható.

A nyomtatók és a lézergravírozó gépek működtetése során kellemetlen és veszélyes anyagok is a levegőbe kerülhetnek, amelyeket el kell távolítani, összegyűjteni és semlegesíteni, hogy se a közelben dolgozó emberek, se a levegő és persze maga a gép se károsodjon. A nyomtatási és nyomdai utómunkák során főleg oldószerek párolgása, a papír, vagy textilek pora illetve ózonképződés okozhat problémákat, míg a lézer hője által a megmunkált anyagok sokfélesége miatt szinte bármilyen szennyeződés a levegőbe kerülhet. Ezek alapján a témára specializálódott gyártók a lézergépekhez és a különböző nyomtató típusokhoz is kínálnak megfelelő elszívó és szűrő rendszereket, amelyek jól illeszthetők az adott digitális vagy hagyományos berendezéshez.

Az elszívó és szűrő berendezések igen hasonlóan épülnek fel: durvapor előszűrés, finompor részecskeszűrés végül a gőzök-gázok semlegesítése aktívszén által. A különbséget az elszívási teljesítmény igény, az adott szűrő fokozat kapacitása valamint a megmunkálandó alapanyag fajtája jelenti.

A modern elszívó és szűrő egységek alacsony zajszintűek és esztétikusak, így jól illeszkednek a nagy értékű nyomtatók és lézergravírozó gépek igényelte tiszta irodai környezetbe is.