Ipari Lézervágás és Feliratozás

Fémek lézeres megmunkálása

A fémek lézeres jelöléstechnikája (pl. eloxált alumínium, rozsdamentes acél, réz, nemesfémek, titán stb.) jellegzetes ipari alkalmazásának számít. Minden gyártással foglalkozó cégnek szüksége van a termékek megjelölésére sorozat vagy gyári számmal, vonalkóddal, 2D (két dimenziós) mátrix kóddal, gyártási idővel, ábrákkal stb.

Az eloxált alumínium és lakkozott réz kivételével, a fémek felületének gravírozása YAG lézerrel lehetséges csak gazdaságosan. Akár gravírozás, vagy felületi jelölés a feladat, az eredmény a lézer nyaláb jellemzőin múlik. Változatos színhatások érhetők el a felületi lézerezéssel. A felületi színváltozás adott körülmények esetén, nagyteljesítményű CO2 lézerrel is elérhető (direkt CO2 jelölés).

Nagy kontrasztigény esetén speciális fémjelölő paszta felhordása javasolt a jelölés megkezdése előtt, amit a lézer beéget a felületbe és a felesleg lemosható (Cerdec lézerpaszta).

A fémek közvetlen jelöléséhez a Trotec FineMarker és integrációs igény esetén a SpeedMarker FL lézerünket ajánljuk: ezek a YAG lézerek egyaránt képesek a fémek gravírozására és jelölésére, bevonataik és lakrétegeik eltávolítására további kezelés nélkül. A jelölés eredménye végleges (tartós) és esztétikus.

Ne feledje, számos esetben a CO2 lézer is alkalmazható a fémek jelöléséhez, de sokszor további kezelést igényel a felület. A festett vagy eloxált fémek jelölése nagysebességel végezhető a CO2 lézerekkel is és nem igényel utókezelést. Javasolt gépeik: Trotec Speedy-300 és ipari integráció esetén Trotec SpeedMarker CL.

Műanyagok lézeres megmunkálása

Műanyagok jelölése, gravírozása és kivágása

A műanyagok jelöléséhez vagy gravírozásához akár CO2, akár Nd:YAG lézerek használhatók, azonban az eredmény nagyon különböző lehet.

A CO2 lézerek eltávolítják az anyagot (=gravírozás). Itt színváltozás többnyire csak akkor következik be, ha az anyag két rétegű, mint a speciális gravír’ lemezek esetében, ahol a felső szín eltér a hordozó lemez színétől, és a lézerrel áttörjük a felső réteget.

Az Nd:YAG lézerek a műanyagok megmunkáláskor színváltozást okoznak (=jelölés). Ez azt jelenti, hogy nincs vagy csak minimális az anyag eltávolítás. A műanyag típusától függően a jelölés a fehértől a sötét szürkéig terjedhet.

A műanyagok lézeres jelöléstecnikája rohamosan terjed az iparban, hiszen a jelölés gyorsan elkészül, kopásálló és nagyon részletgazdag. Ábrák, feliratok, logo vonalkód és mátrixkód egyaránt rákerülhet a termékre a lézeres jelölő berendezések segítségével.

Kivásra többnyire a CO2 lézereket alkalmazzák műanyagok esetén. A legtöbb műanyag jól vágható lézerrel, de az akril (Plexi) az a műanyag, amely kiemelkedően alkalmas lézeres kivágásra.
A vágási felület sorja és olvadék mentes, polírozott fényes felület alakul ki, így utókezelés nélkül készíthető a késztermék.

Famegmunkálás lézerrel

Fa lézeres gravírozása és kivágása

A fa kifejezetten alkalmas lézeres megmunkálásra. Sok árnyalat létrehozható a lézerbeállításnak megfelelően vagy a fa típusától függően. Minden fatípusnak megvannak a sajátos jellegzetességei a gravírozási szempontból. Szép kontrasztok hozhatók létre világos faanyagokon. A cseresznye vagy rózsafán gravírozással elegáns hatások érhetők el. A juhar, éger, dió és tölgy szintén fontos alapanyagok.

Hatékony famegmunkálás

A fa lézeres gravírozása már közepes, vagy az ipari lézerekhez viszonyítva alacsony teljesítménnyel (Watt-ban mérve) elvégezhető. Mi a Trotec-nél a 60 Wattos Speedy-300 típusunkat ajánljuk gravírozáshoz vagy a még hatékonyabb 100 Wattos változatot a fa professzionális vágásához. Már ilyen teljesítménnyel is rá lehet állni sorozatgyártásra, de az egyedi rendelések is hatékonyan teljesíthetők.

Jellemzően a fagravírozás energia igényes. Azonban a szükséges lézererő nagyban függ a fa vastagságától és keménységétől. Nagy igénybevételt jelenőt kivágási munkákhoz a vastagság növekedésével arányosan növelni kell a teljesítményt is: ekkor már a Professional TP1313 típusunkat ajánljuk 200 W-os lézerrel vagy a 300 W-ost amennyiben kivágó szerszám készítéséhez kell 18-20 mm vastag kemény rétegelt lemezeket átvágni (stanc-forma készítés).

Bőr és textil lézeres megmunkálása

Bőr- és textilgravírozás és kivágás

Számos textilféleség vágható könnyedén lézerrel. Fontos alkalmazások a szűrő lapok vágása, a vászon, a gyapjú, szigetelő anyagok vagy a pamut. Megállítható az anyagok foszlása műszálas kelmék lézeres vágásakor.

Néhány textil, mint pl. a kevlár, amely golyóálló mellények gyártáskor használatos, nehezen vágható mechanikus eszközökkel, de lézerrel könnyedén alakítható.

A bőrök jelölése és kivágása egyaránt lehetséges lézerrel. Jellemező alkalmazás, pl. az autóiparban használatos valódi vagy műbőr elemek jelölése vagy a divatipari díszítő jelölések és áttört minták készítése.

Csomagolás és élelmiszer jelölések

Csomagolások és élemiszerek lézeres feliratozása, jelölése

A csomagolások érintés és igénybevétel mentes, gyors és rugalmasan változtatható jelölési módja a lézeres feliratozás. A lézer a készterméket közvetlenül, vagy annak csomagoló anyagát, címkéjét is képes azonosító jelölésekkel ellátni: elnevezés, gyártási kódok és dátumok, sor és sorozatszámok, valamint bármilyen vonalkód és mátrixkód lehet a jelölés tartalma.

Egyes élelmiszeripari termékek közvetelnül is jelölhetők, “dekorláhatók” lézerrel: a lézeres jelölés enyhén megégeti a termék felületét és így alakít ki jelölést. Az így készült jelölés az egészségre ártalmatlan!

Jellemző anyagok: üveg, nyomott és natúr papír, spec. lézer érzékeny jelölő címke fóliák stb..

A feliratozó lézer kiépítése lehet önálló munkaállomás kézi vagy gépi adagolással, illetve gyártósorba épített automata rendszer ”marking-on-the-fly” (non-stop) jelölési móddal. A lézeres jelöléstechnika jelenleg az élelmiszer iparban terjed a legjobban környezetbarát, tiszta és gyors módszerként a termékek és csomagolásaik változó adatokkal történő ellátása érdekében.

Prototípuskészítés

Prototípuskészítés lézerrel

Műanyag és karton lemezek kivágásával és gravírozásával a számítógépes tervek tesztelhetők és kézzelfogható fórmában tanulmányozhatók. Nagyon jelentős költségmegtakarítást jelenthet a hibák kiszűrése a makettekkel.

A csomagolóanyag gyártásnál a különleges dobozok sorozatgyártása előtt tesztelhetők a tervek, és szükség szerint módosíthatók, mielőtt a sorozatgyártáshoz szükséges stanc szerszámot elkészítik.

A Trotec gépek 3D (2,5D) gravírozási képessége élhetővé teszi öntőformák előzetes tesztelését is, olcsó, gyorsan megmunkálható anyagok kimarásával.

Kövek és kerámiák gravírozása

A természetes anyagok, így a márvány a gránit és sok más kő és ásvány igen hatékonyan és különleges hatásokat mutató eredménnyel gravírozható a Trotec lézergépekkel. Akár a hagyományos vésett betűk, akár az újabb igények kielégítését jelentő fotógravírozás a feladat, a lézer gyorsan és tisztán dolgozik a köveken: kimélyíti vagy csak a felületet munkálja meg, ahogy a tervező és a megrendelő igényli. A nagy és súlyos kőlapokhoz az Sp1500, míg a kisebb emléktáblákhoz és márvány ajándéktárgyakhoz a Speedy-100 vagy Speedy-300 illetve Speedy-500 gépeket ajánljuk.

A lézeres márvány és egyéb kő megmunkálásának előnyei a hagyományos eljárásokkal szemben: a számítógépes tervek közvetlen kivitelezése, a kézimunkához mérve hatalmas sebességnövekedés, a pontos reprodukálás korlátlan számban.

Akrilok megmunkálása

Akril – lézeres vágás és gravírozás

A lézer használata akril megmunkáláskor kifejezetten előnyös. Világító reklámok, feliratok, display-ek gyártása a legjellegzetesebb alkalmazások.

A szükséges lézer erőt az akril vastagsága (kivágásnál) és a szükséges termelékenység határozza meg. Minél nagyobb lézererő áll rendelkezésre, annál gyorsabban lehet az akril lemezt kivágni.

Általánosságban tehát elmondható, hogy az akril kivágáshoz minél nagyobb lézererő ajánlatos.

Fóliák és papírok megmunkálása

Fóliák és papírok ipari jelölése vagy kivágása

A papírok vagy fóliák kivágása vagy jelölése nagyszerű lézeres alkalmazás. Mivel a technológia érintésmentes, az anyag igénybevétele minimális. A papírcsomagolások jelöléskor szinte bármilyen típusú jelölés felvihető a Trotec lézerekkel. A nagy sebességű lézeres jelelölő készülékeinkkel a meglévő csomagoló rendszer bővíthetők, folyamatos jelölésre alkalmas lézerrel, a hagyományos nyomtatási eljárások kiegészítésére, a változó adatok rögzítéséhez.

A szokásos lézeres fóliavágási alkalmazások: fólia vezérlőpanelek (membrán nyomógombos tasztatúrák)készítése, részletgazdag sablonkivágás festési eljárásokhoz vagy homokfújáshoz.

Alkalmazási tesztek

Alkalmazástechnikai laborunk segít megtalálni önnek a legjobb megoldást.

A legtöbb ipari projekt igényel előzetes alkalmazási teszteket, mielőtt lézergépbe invesztálnak. A legjobb megoldás sok tényezőtől függ:

  • Az anyag típusa
  • Beépítés vagy önálló munkaállomás az ideális
  • A kiváló minőség és/vagy gyorsaság számít
  • Az igényelt kapacitás (megmunkált terméke száma egy adott időegység alatt, egy adott módon és tartalommal)
  • Helyi előírások (biztonsági és feliratozási)
  • Érvényes törvények
  • stb.

Alkalmazástechnikai laborunk segít önnek a legjobb jelöléstechnikai vagy kivágási illetve gravírozási megoldást megtalálni.